Left Banner

Opinie klientów

Opinie klientów

Left Banner

Kilka słów o budowaniu odporności u dzieci

Dzieci stanowią wyjątkowo wrażliwą grupę pacjentów. Młody organizm wymaga niezwykłej troski i uwagi ze strony lekarzy, rodziców, w szczególności, gdy jego układ odpornościowy dopiero się wykształca. Zioła i inne rośliny służyły człowiekowi do celów leczniczych od najdawniejszych czasów, dlatego stanowią one nieocenione źródło zdrowia dla prawidłowego rozwoju dziecka. W przeciwieństwie do syntetycznych środków stymulujących odporność, są one z reguły lepiej przyswajalne i tolerowane przez młode organizmy oraz niosą za sobą mniejsze ryzyko pojawienia się skutków ubocznych.

Istotne jest, aby pamiętać, iż nie można dziecka leczyć na własną rękę i kierować się tylko i wyłącznie własną intuicją. Zawsze warto skonsultować stan zdrowia dziecka z lekarzem medycyny konwencjonalnej lub zasięgnąć porady dyplomowanego fitoterapeuty w celu zapewnienia dziecku optymalnego bezpieczeństwa zastosowanych terapii naturalnych. Dzieciom należy podawać zioła w ściśle określonych dawkach, biorąc pod uwagę wiek dziecka, jego wagę oraz aktywność fizyczną.

Herbatki ziołowe

Okresy przejściowe to czas, kiedy organizm dziecka narażony jest szczególnie na rozmaite infekcje, należy zatem pamiętać o właściwym „zabezpieczeniu” naszych pociech przed niepożądanymi drobnoustrojami. W okresie wzmożonego ryzyka zachorowalności, kluczową rolę mogą odegrać zdrowe herbatki ziołowe, pozbawione sztucznych aromatów, barwników i substancji smakowych. Dla poprawy wartości smakowych nie powinno się używać zwykłego cukru – można go zastąpić z powodzeniem miodem, cukrem trzcinowym, erytrolem lub cukrem kokosowym. Doskonałym dodatkiem do herbatek ziołowych mogą być naturalne soki i syropy owocowe, tj.: malinowy, z owoców bzu czarnego, wiśni, itp.

Mieszanki ziołowe z Herbarium św. Franciszka cechuje wysoka jakość surowca, wyjątkowa receptura oraz skuteczność działania, co zostało potwierdzone przez wielu klientów tego wyjątkowego miejsca. Czas zatem podać kilka przykładów mieszanek, które w znacznym stopniu mogą się przysłużyć do podtrzymania dobrej kondycji zdrowotnej maluszków.

Herbatka dla całej Rodziny”, w skład której wchodzą owoc kopru włoskiego, trawa cytrynowa, koszyczek rumianku, liść melisy lekarskiej i mięty pieprzowej, ziele tymianku oraz liść babki lancetowatej, w znacznym stopniu może przysłużyć się do wzmocnienia systemu immunologicznego organizmu dziecka, jak również zawarte w mieszance zioła wykazują działanie przeciwzapalne, mogą przyczyniać się do zapobiegania rozwoju kandydozy oraz przeciwdziałają alergiom. Składniki zawarte w mieszance ułatwiają zasypianie, regulują funkcje trawienne układu pokarmowego oraz łagodzą dolegliwości jelitowe (mniejszym dzieciom podaje się rozcieńczony napar).

„Herbatka Leśna dla dzieci” to mieszanka ziół i owoców o przyjemnym, delikatnym smaku, chętnie pita przez dzieci. W skład kompozycji wchodzą owoce maliny, poziomki, czarnej porzeczki, aronii i rokitnika. Polecamy ją zarówno do wspierania układu immunologicznego, jak i przy przeziębieniu.

„Herbatka Czystek, dzika róża i mięta” której składniki wzbogacone o kwiat hibiskusa i liść pokrzywy wykazują działanie oczyszczające, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a jednocześnie stanowią bogate źródło witamin i składników odżywczych dla dzieci.

Bronchialo - na zdrowie układu oddechowego (tymianek, biedrzeniec anyż, eukaliptus, hyzop, mięta, koper włoski) o działaniu wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie górnych (zatok, nosa, gardła, krtani) i dolnych dróg oddechowych (oskrzeli, płuc).

Witamina C

Witamina C kluczem do zdrowia, pytanie jaka?… Usłyszymy lewoskrętna. Ostatnio „hitem” stało się zażywanie witaminy C, a ściślej kwasu l-askorbinowego, owszem niezbędnej dla utrzymania dobrego zdrowia zarówno dzieci, młodzieży, dorosłych, jak i seniorów. Pora usystematyzować istotne fakty dotyczące kwasu askorbinowego. W pełni podzielam zdanie śp. doc.dr.hab.n.farm. Aleksandra Ożarowskiego o pozytywnym wpływie wyżej wymienionej witaminy na nasz organizm, należy jednak pamiętać, iż najzdrowszą i najlepiej przyswajalną jej postacią są owoce i warzywa oraz ich naturalne przetwory, tj.: dzika róża, rokitnik, wiśnia acerola, dereń, agrest, rabarbar, camu camu, porzeczka czarna, natka pietruszki, papryka czerwona, chrzan, jarmuż, szpinak, brukselka i wiele innych. Należy pamiętać, że kwas askorbinowy jest częścią składową naturalnej witaminy C i zażywany w dużych ilościach przez długi okres czasu może mieć negatywny wpływ na „dobre” bakterie w naszym organizmie oraz na układ moczowy (kamica nerkowa).

Witamina C w naturalnej postaci zawiera oprócz kwasu askorbinowego m.in. rutynę i inne bioflawonoidy, tyrozynazę i askorbinogen. Sam kwas askorbinowy nie może w pełni zastąpić naturalnej witaminy C, a jedynie uzupełniać naszą dietę w jedną z jej składowych. Kwas askorbinowy, a dla osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym – askorbinian sodu, najlepiej dodawać do naturalnych soków, syropów, przetworów warzywno-owocowych bogatych w witaminę C – poprawi to wówczas jej przyswajalność. Przygotowany w ten sposób napój odpornościowy najlepiej popijać regularnie w ciągu dnia. W przypadku początkowej fazy infekcji chorobowej dawkę kwasu askorbinowego można zwiększyć w celu zapobieżenia dalszego rozwoju choroby.

Można również stosować naturalną i bezpieczną formę witaminy C, jaka jest zawarta w owocu aceroli. Wiśnia acerola posiada 30 razy więcej witaminy C aniżeli popularne u nas owoce cytrusowe. Oprócz tego bogata jest w witaminy A, B1, B2, mikroelementy i przeciwutleniacze. My polecamy acerolę w wygodnej formie proszku - "Acerola Forte", którą można podać już małym dzieciom, rozpuszczoną w dowolnym napoju.

Acerolę znajdziemy też w naszym Franciszkańskim syropie "Krasnoludek". Jest to produkt, który zawiera mieszaninę wyciągów ziołowych: dziki bez czarny (Sambucus nigra), tymianek (Thymus vulgaris), prawoślazu lekarskiego (Althaea officinalis), lipy drobnolistnej (Tilia cordata), porzeczki czarnej (Ribes nigrum), pelargonii afrykańskiej (Pelargonium sidoides), aceroli (Malpighia glabra), koncentratu maliny (Rubus idaeus). Wszystkie składniki zawarte w produkcie doskonale wzmacniają system odpornościowy organizmu nie tylko dzieci, ale również dorosłych, wykazują aktywność antyoksydacyjną, wspierają zdrowie górnych dróg oddechowych, układu immunologicznego, posiadają działanie antybakteryjne, wspomagają wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych. Dodatkowo prawoślaz oraz pelargonia i lipa działają korzystnie na zdrowie układu oddechowego i pokarmowego, wykazują działanie antybakteryjne.

Witamina D

W umacnianiu systemu immunologicznego u dzieci kluczową rolę odgrywa kolejna witamina – witamina D3, do niedawna powszechnie rozpoznawana jako czynnik prewencyjny w rozwoju krzywicy. Ostatnie doniesienia naukowe wskazują na fakt, iż posiada ona dużo szersze znaczenie i wpływ na zdrowie dzieci oraz osób dorosłych.
Dobrym źródłem witaminy D3 jest tran, który zawiera również witaminę A, E oraz bardzo ważne kwasy tłuszczowe Omega3, DHA i EPA. Taki zestaw wpływa korzystnie na rozwój naszych dzieci: nie tylko na odporność, ale także na pracę i prawidłowy rozwój systemu nerwowego, wzroku, kości.
W przypadku częstych i nawracających się infekcji oraz zaobserwowaniu nadmiernej potliwości u dzieci najlepiej sprawdzić laboratoryjnie poziom witaminy D3 w organizmie i w zależności od wyników badań podjąć jej suplementację. Dzieciom, którym nie brakuje w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych, te niedobory nie powinny stanowić problemu.

Flora bakteryjna

Świat nauk medycznych od jakiegoś czasu bacznie przypatruje się naszym jelitom… Obecnie podkreśla się w wielu publikacjach naukowych związek pomiędzy zaburzeniami flory bakteryjnej jelit a zapadalnością na choroby. Prawidłowy rozwój i utrzymanie jej w dobrej kondycji stanowi klucz do zdrowia naszych dzieci od pierwszego dnia życia. Ogromne znaczenie ma w tym wypadku karmienie piersią, poród naturalny, które są gwarantem zachowania dobrej kondycji zdrowotnej zarówno w przypadku dzieci, jak i dorosłych. Uboga flora bakteryjna sprzyja rozwojowi patogenów w całym organizmie (bakterii, grzybów, wirusów, innych pasożytów).

Należy pamiętać o wzbogaceniu diety dziecka w produkty fermentowane, naturalne jogurty, cykorię, topinambur, serwatkę i kiszonki (kiszony burak, kapusta). Suplementem diety pomocnym dla utrzymania prawidłowych funkcji naszych jelit jest "Colostrum + Prebiotyk". Colostrum to tzw. siara lub młodziwo - pierwsze mleko krowy, powstające zaraz po urodzeniu cielęcia, aby zwiększyć jego odporność. Oprócz właściwości podnoszących odporność, wpływa korzystnie na mikroflorę oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Możemy je stosować w profilaktyce zakażeń bakteryjnych i wirusowych oraz przy rekonwalescencji po antybiotykoterapii.

Skarby z pasieki

Aby wzmocnić odporność oraz uzupełnić braki witamin i minerałów, warto sięgać po produkty pszczele. Rekomendujemy tu nie tylko miody (np. polecane dzieciom lipowy, akacjowy, faceliowy, klonowy) ale także pyłek kwiatowy oraz pierzgę. Pyłek kwiatowy to koncentrat substancji odżywczych, skuteczny w leczeniu anemii, wspomagający pracę układu nerwowego, wzmacniający organizm i wpływający na jego siły witalne. Natomiast pierzga, która wytwarzana jest przez pszczoły z pyłku i miodu poprzez proces fermentacji, stanowi jeszcze bogatsze źródło pierwiastków, aminokwasów, witamin oraz enzymów, które mają zbawienny wpływ na zdrowie i kondycję organizmu.

Podsumowanie

Warto zadbać o zdrowie naszych dzieci, wspierając ich naturalny rozwój i odporność. Zioła, witaminy, suplementy diety i skarby z pasieki to tylko niektóre z opcji, które mogą przysłużyć się do podtrzymania dobrej kondycji zdrowotnej maluszków. Pamiętajmy jednak, że przed zastosowaniem jakichkolwiek terapii naturalnych u dzieci, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub fitoterapeutą, aby zapewnić optymalne bezpieczeństwo dla naszych pociech.

Posted in: Porady