Tradycja ziołolecznictwa klasztornego sięga IV wieku. Jako pierwsi krzewieniem wiedzy o leczniczych właściwościach ziół wśród wiernych zajmowali się bracia benedyktyni. Położyli oni ogromne zasługi w tej dziedzinie.
Zakon franciszkański na przestrzeni wieków także wykształcił wielu wybitnych zielarzy. Wysokie umiejętności franciszkanów doceniono już w XII wieku podczas ich działalności w Ziemi Świętej, gdzie opiekowali się oni sanktuariami upamiętniającymi wydarzenia biblijne. Biegłość zielarzy, farmaceutów i lekarzy w brązowych habitach została wówczas rozsławiona w całym świecie.
Także w Polsce mamy długie tradycje ziołolecznictwa. Najbardziej znanymi i cenionymi zielarzami naszego zakonu są o. Andrzej Czesław Klimuszko i o. Grzegorz Sroka. Ich osiągnięcia zawsze były dla mnie ogromną inspiracją.
Z zapałem studiowałem ich publikacje i analizowałem ich poczynania. Moja pasja i entuzjazm dla fitoterapii trwają już wiele lat. Kształcę się i współpracuję z wybitnymi specjalistami z ośrodków naukowych w całej Polsce. Pragnę kontynuować dzieło moich wybitnych poprzedników i promować zdrowy, zgodny z naturą tryb życia. W pomieszczeniach, w których niegdyś mieściły się stolarnia i ślusarnia utworzyłem Herbarium św. Franciszka.
Zostało ono poświęcone 15 sierpnia 2007 roku przez Ojca Prowincjała Ezdrasza Biesoka w obecności zaproszonych gości. Można tu nie tylko zaopatrzyć się w różne zioła, mieszanki ziołowe i herbatki. Stworzyliśmy tutaj wyjątkowy klimat. W pięknym wnętrzu chętnie przebywa wiele osób delektując się naszymi herbatami i rozmową przy dźwiękach nastrojowej muzyki. Mają tu okazję do wyciszenia, oderwania się od zgiełku świata, uciszenia skołatanego serca, znalezienia chwili na medytację. Chcemy, by w tym miejscu odnaleźli pokój ducha i radość.
o. dr Marcelin Jan Pietryja ofm
Dyrektor Herbarium św. Franciszka
Herbarium św. Franciszka w premierowym odcinku cyklu "Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki"
W nowym programie popularny i lubiany śląski kucharz Remigiusz Rączka odwiedza polskie klasztory, przybliżając ich kulinarne dziedzictwo. Zapraszamy do obejrzenia odcinka, w którym Remigiusz Rączka odwiedza nasz Klasztor i Herbarium św. Franciszka, gdzie wraz z Ojcem Marcelinem wypróbowuje stare klasztorne receptury. Poznamy przepis na kurczaka w herbacie lipowej i franciszkańską zupę chlebową z nalewką goździkową - przepis z 1802 roku.
Program można zobaczyć online na platformie vod.tvp.pl:
https://vod.tvp.pl/video/klasztorne-smaki,odc-1,46824910