Z grzybem medycznym Reishi (Ganoderma lucidum lub lakownica żółtawa) związanych jest wiele legend. Przez chińczyków określany jest "Grzybem nieśmiertelności". Był używany w azjatyckich metodach leczenia naturalnego od tysiącleci i cieszy się ogromnym szacunkiem.
Reishi w postaci proszku (powder/biomasa) charakteryzuje się tym, że wysuszony owocnik grzyba jest mielony na bardzo drobny proszek specjalną metodą shellbroken, co powoduje pękanie otoczki chityny i uwalnianie aktywnych składników. W porównaniu z ekstraktem taka forma działa delikatniej.
Nasz Reishi jest uprawiany na podłożu organicznym. Podstawą tego podłoża jest masyw dębowy. Część używanego przez nas grzyba to owocnik.
Reishi, Ganoderma lucidum, lakownica żółtawa lub też „Grzyb nieśmiertelności“ zawiera ogromną ilość substancji bioaktywnych, których pozytywny wpływ na zdrowie człowieka został udokumentowany naukowo. W czołówce zainteresowań naukowych znalazły się głównie polisacharydy i przeciwutleniacze, które w Reishi są obecne w wysokiej koncentracji.
Reishi od wieków ma trwałe miejsce w tradycyjnej Medycynie Chińskiej, jako cenny grzyb, który wspomaga witalność i przedłuża życie. Po angielsku jego chińska nazwa oznacza "grzyb nieśmiertelności". Również jest używany jako symbol szczęścia. To wyraźnie pokazuje, jak bardzo ten grzyb jest nadal ceniony nawet dzisiaj.
Wiele z jego tradycyjnych efektów zostało już wykazanych w badaniach naukowych. Jego bioaktywne składniki to m.in. polisacharydy i przeciwutleniacze. Badania tego grzyba leczniczego koncentrują się w szczególności na właściwościach immunomodulacyjnych i przeciwnowotworowych.