Idealny skład, maksymalna siła i działanie
Polyporus (żagiew wielogłowa, Grifola umbellata, Polyporus umbellatus) zawiera wiele składników czynnych np. witaminy i minerały, polisacharydy – beta glukany, ergosterole – polyporusterony A−E, ergostenony, steroidy, antrachinony, nukleosidy, D-manitol.
Dzięki biofermentacji i ekstrakcji gorącą wodą oferujemy wysoko jakościowy produkt z polyporusa w idealnym stosunku substancji czynnych celem uzyskania najlepszych rezultatów:
Polyporus to stosunkowa rzadki grzyb należący do rodziny żagwiowatych, u nas jest uważany za grzyba zagrożonego (stopień zagrożenia według czerwonej listy IUCN). Polyporus można znaleźć przy korzeniach drzew i pni, z których bierze substancje odżywcze. Owocniki Polyporusa są do 40 cm szerokie, tworzą je wielokrotne rozgałęziające się i łuszczące kapelusze. Oprócz tego, że Polyporus jest smacznym jadalnym grzybem nadającym się również do marynowania, jest także od tysięcy lat częścią tradycyjnej medycyny chińskiej. W „krajach zachodnich“ Polyporus był po raz pierwszy opisany w 1801 roku przez Christiana H. Persoona. Polyporus zawiera wiele składników czynnych np. witaminy i minerały, polisacharydy – beta glukany, ergosterole – polyporusterony A−E, ergostenony, steroidy, antrachinony, nukleosidy, D-manitol.