Składniki zawarte w nalewce czosnkowej działają wspomagająco przy podwyższonym poziomie cholesterolu i trójglicerydów. Mogą wspomagać utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Czosnek działa wspomagająco w okresie zwiększonej zachorowalności na choroby przeziębieniowe, a także przy bakteryjnych i wirusowych infekcjach jelit.
Z opracowań naukowych i przekazu tradycji wiemy, że mikstury czosnkowe zawsze były pomocne w walce z miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, podostrym i przewlekłym nieżycie jelit, biegunkach wynikających z infekcji bakteryjnych i wirusowych. Stosowane były również w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła w okresie zachorowalności na grypę i inne infekcje górnych dróg oddechowych. Czosnek działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo, obniża poziom lipidów i cholesterolu, hamuje zlepianie się płytek krwi.
Sposób użycia |
Stosowanie: 3 x dziennie 1 łyżeczka na cukier, miód albo wodę. |
Ostrzeżenia |
Produkt dla dorosłych. |
Przechowywanie |
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. |