Rumianek tradycyjnie polecany jest przy problemach z przewodem pokarmowym i układem oddechowym. Wykazuje działanie lekko napotne, wiatropędne i uspokajające; jest pomocny w leczeniu zaburzeń trawiennych. Napar z kwiatów rumianku podawany doustnie można stosować: przy przeziębieniu, bólach brzucha, kolkach, wzdęciach, itp. Zewnętrznie napar stosowany jest jako środek przeciwzapalny do płukania jamy ustnej i gardła, do okładów na rany i obrzmienia, na oczy, a także do lewatywy.
| Sposób użycia |
Pełną łyżeczkę suszu wsypać do filiżanki, zaparzać pod przykryciem 5-10 minut.
Napar do użytku zewnętrznego: 1 łyżkę koszyczku rumianku zalać 1 szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 5-10 min. Przecedzić. Używać do przemywania powiek i zatok nosa.
|
| Składniki |
Wysuszony koszyczek rumianku 100% |
| Kraj pochodzenia |
Polska |
| Przechowywanie |
Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. |
| Ostrzeżenia |
Kobiety w ciąży i karmiące mogą spożywać produkt po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. |