Kawa z cykorii to naturalny napój polecany jako zdrowa alternatywa klasycznej kawy. Cykoria znana była ze swoich cennych właściwości już w starożytności. Korzeń tej rośliny to doskonałe źródło insuliny będącej naturalnym probiotykiem, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu, chroni jelita oraz pomaga w usuwaniu toksyn. Cykoria polecana jest osobom dbającym o linię, gdyż wspomaga spalanie tłuszczów, wpływa korzystnie na metabolizm, a przy tym jest niskokaloryczna. Napój sporządzany z prażonej cykorii jest także wskazany dla dzieci w wieku szkolnym, ponieważ stymuluje procesy trawienne i nie zawiera kofeiny oraz innych alkaloidów.
Składniki | mielone korzenie prażonej cykorii* 100%. *produkt rolnictwa ekologicznego |
Przechowywanie | Przechowywać w suchym miejscu. |
Sposób użycia | Jedną czubatą łyżeczkę kawy zalać wrzątkiem, Parzyć 5-10 minut. Można dodać do smaku mleko, cukier lub miód. Dla uzyskania bardziej intensywnego naparu zaleca się gotować kawę przez około 2-3 minuty. |
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna: 1280 kJ/ 305 kcal; Tłuszcz 0,0 g; W tym kwasy tłuszczowe 0,0 g; Węglowodany 56,0 g; w tym cukry 13,0 g; Białko 3,8 g; Sól 0,3 g. |