W skład trunku wchodzi 17 ziół, które nadają mu delikatny anyżowy smak i aromat, oraz doskonale wpływają na trawienie przynosząc szybko ulgę po obfitym posiłku. Ponadto działa ogólnie wzmacniająco i rozgrzewająco na organizm i znakomicie poprawia nastrój. Benedyktynka "Do rany przyłóż" jest delikatna i łagodnie słodka. Piękny bukiet sprawia, że znakomicie nadaje się do koktajli, lodów, kawy, potraw.
Benedyktynka to owoc wielowiekowej pracy mnichów nad dobroczynnym działaniem ziół. Benedyktynka początkami sięga 1510 roku, kiedy to mnich Bernardo sporządził miksturę z rumu, ziół i korzeni. Jako lek dla chorych i osłabionych braci szybko znalazła uznanie i sławę nie tylko w klasztorach benedyktyńskich, ale także na dworach królewskich. Pierwotną recepturę zmieniano i udoskonalano, a różne klasztory wypracowały własne oryginalne benedyktynki.
Benedyktynka wytwarzana w opactwie w Lubiniu założonym w 1070 roku przez króla Bolesława Śmiałego, który sprowadził tu benedyktynów z opactwa św. Jakuba z Liege w Belgii. To tu swoją kronikę pisał Gall Anonim, a Ojciec Maciej w 1257 roku po raz pierwszy użył pojęcia Polonia Maior, nadając naszemu regionowi nazwę Wielkopolska. Benedyktynka wyprodukowana została według własnej, unikalnej receptury w oparciu o XVI-wieczne benedyktyńskie zapisy.
Dostępne pojemności: 200 ml, 500 ml
Ostrzeżenia | Osoby poniżej 18-tego roku życia nie mogą spożywać alkoholu. |
Przechowywanie | Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. |