Przesilenie wiosenne - co zrobić gdy nas dopadnie i jak wzmocnić odporność naszego organizmu

Wiosna to najpiękniejsza pora roku. Wszystko budzi się powoli do życia, dzień staje się dłuższy, dni cieplejsze, coraz więcej otaczającej nas zieleni, a my zamiast przypływu energii i witalności mamy duży spadek mocy. Ciągle jesteśmy senni, nic nam się nie chce, wewnętrznie czujemy rozdrażnienie. To przesilenie wiosenne, które nie możemy zbagatelizować. Zazwyczaj trwa ono od 3 do 6 tygodni i czym bardziej pomożemy naszemu organizmowi się wzmocnić, tym szybciej poczujemy się lepiej.

Pierwszą naszą propozycją są produkty pszczele. Z badań naukowych wynika, że działają wzmacniająco, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Regenerują organizm, przywracają witalność, podnoszą odporność.

Wzmocnienie organizmu możemy zacząć od propolisu, który dostarcza szereg substancji odżywczych. Z produktów franciszkańskich polecamy Krople propolisowe 18%. Następnie - najpopularniejszy produkt pszczeli, czyli miód wielokwiatowy. Różni się smakiem, barwą i walorami zdrowotnymi. „Wielokwiat” to cenny produkt odżywczy, szczególnie polecany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu. Właściwości miodu są uzależnione od gatunków i rodzajów kwiatów, krzewów i drzew wybieranych przez pszczoły oraz umiejscowienia pasiek i terminów zbioru. Zawarte z miodzie wielokwiatowym cukry proste (glukoza i fruktoza), dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, mogą stanowić cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w różnych dolegliwościach układu krążenia. Korzystnie wpływa również na wzmocnienie odporności organizmu oraz górne drogi oddechowe. Ze względu na łagodny smak jest szczególnie polecany dla dzieci. Kolejnym produktem pszczelim jest pierzga. Zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementy, takie jak: magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód. Stosowana jest w dolegliwościach trawiennych. Jest także bardzo pomocna w zwalczaniu problemów z wątrobą, woreczkiem żółciowym, jelitami oraz żołądkiem.

Naturalnym produktem dodającym sił witalnych jest zestaw ziół w postaci herbatki franciszkańskiej pod nazwą Siły Witalne. Herbatka ziołowa polecana jest jako uzupełnienie diety w składniki wzmacniające organizm. Wspomaga prawidłową pracę umysłową i wpływa na poprawę nastroju, wykazuje działanie ożywiające. Doskonale zastępuje kawę.

Na wiosnę mamy również problemy z odpornością. Dlatego też proponujemy sporą grupę produktów naturalnych, które stosowane systematycznie wzmocnią nawet najsłabszy układ immunologiczny. Odporność organizmu poznajemy po tym, jak jego reakcje obronne reagują po zetknięciu się z drobnoustrojami, wirusami i bakteriami. Za ochronę jest odpowiedzialny układ immunologiczny. W jego skład wchodzi wiele organów takich jak: śledziona, grasica, szpik kostny i węzły chłonne. Układ odpornościowy to też nasza skóra, błony śluzowe, znajdujące się we krwi leukocyty oraz niektóre bakterie w przewodzie pokarmowym.

Swoją odporność w sposób naturalny należy zacząć odbudowywać od jelit. Polecanym produktem jest Berberys - oczyszczenie organizmu, wsparcie trawienia. Berberys wyłączając walory ogrodowe jest ziołem mało znanym i popularnym w Polsce, a w medycynie ludowej miał bardzo szerokie zastosowanie. Przede wszystkim przyczynia się do prawidłowej pracy układu jelitowego i utrzymania czynności wydzielniczej gruczołów trawiennych. Andrografis wierzchowaty i węgiel aktywowany są substancjami podnoszącymi odporność naszego organizmu. Ze względu na gorzki smak andrografisu jest polecany również przy kuracjach przeciwpasożytniczych. Składniki zawarte w produkcie oczyszczają organizm, szczególnie po kuracjach antybiotykowych w celu regeneracji organizmu. Wskazany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel i katar. Posiada działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. Korzystnie działa w przeziębieniach i gorączce oraz grypie. Systematyczne zażywanie produktu w okresach przejściowych podnosi odporność organizmu. Jest polecany również dla diabetyków oraz osób z podniesionym poziomem glukozy we krwi.

Minerały franciszkańskie to kolejny produkt który korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest to mieszanina minerałów (dolomit, diatomit, selen, magnez), inuliny i zmikronizowanego ziela skrzypu. Mikronizacja uwalnia cenne dla zdrowia właściwości ziela skrzypu. Diatomit, czyli ziemia okrzemkowa zawiera ponad 80% krzemu. Jest minerałem o właściwościach absorbujących. Ułatwia wydalanie zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii z przewodu pokarmowego. Dolomit jest osadową skałą węglanową, zawierającą około 90% węglanu wapnia i magnezu. Inulina jest fruktanem (polisacharyd) o właściwościach prebiotycznych, korzystnie wpływającym na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Należy do błonników, przyspieszających pasaż treści pokarmowej. Selen pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i funkcjonowanie tarczycy. Chroni przed stresem oksydacyjnym. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni, zdrowych kości i zębów.

Dla wzmocnienia organizmu polecamy również acerolę. Acerola swoim wyglądem przypomina wiśnie o barwie jasnoczerwonej. W odróżnieniu od znanej nam powszechnie wiśni w swoim miąższu kryje 3 pestki, a nie jedną. Jest jednym z najbogatszych w witaminę C owoców. Jej zawartość w zależności od odmiany może sięgać aż 4,5 g w 100 g owoców, czyli o prawie 90 razy więcej niż w owocach cytrusowych i ponad 10 razy więcej niż w owocach czarnej porzeczki. Acerola Forte lub Acerola z dziką różą i witaminą C to dwa franciszkańskie produkty, które są polecane w celu uzupełnienia witaminy C. Ten owoc ponadto źródło fosforu, wapnia i żelaza a także witamin: A, E oraz z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny). Owoce dzikiej róży są doskonałym środkiem wzmacniającym organizm i zapobiegającym przeziębieniom. Jeśli ktoś poszukuje innego źródło witaminy C to naszym kolejnym produktem jest Franciszkańska witamina C. Bioflawonoidy zawarte w produkcie pochodzą z naturalnych owoców - pomarańczy i grapefruita; są pomocne w przyswajaniu witaminy C. Witamina C wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego oraz mobilizuje metabolizm energetyczny, co przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Jest pomocna w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Poprawia produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości oraz właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych. Korzystnie działa w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Pobudza układ odpornościowy poprzez zwiększenie aktywności białych krwinek oraz interferonu, przez co jest stosowana jako czynnik zapobiegający infekcjom górnych dróg oddechowych.

Kolejnymi suplementami diety, których składniki wzmacniają odporność są preparaty zawierające kolostrum bydlęce - franciszkańskie Colostrum + Probiotyk oraz Colostrum. Colostrum to jedna z najcenniejszych i najstarszych naturalnych substancji na świecie. Jest to pierwsze mleko krowy (tzw. siara lub młodziwo), powstające zaraz po urodzeniu cielęcia, aby zwiększyć jego odporność. Najcenniejsze colostrum jest wytwarzane w pierwszych 12-godzinach od urodzenia cielęcia. Substancje te wykazują silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Produkt zawiera śladowe ilości laktozy, dlatego dobrze jest tolerowany przez osoby z nietolerancją na laktozę. Inulina (błonnik pokarmowy) - prebiotyk, który wspomaga funkcjonowanie jelit, przyczynia się do przyspieszenia pasażu jelitowego oraz podnosi naturalną odporność organizmu.

Kolejną grupą wzmacniającą naszą odporność mogą być franciszkańskie herbatki: Viru-Stop, Bronchialo oraz Fitonbiotyk. Herbatka Viru-Stop stanowi mieszankę ziół, której składniki polecane są dla kontroli rozwoju kolonii bakterii i wirusów, zdrowia układu oddechowego, zdrowia komórek tkanki płucnej, wsparcia naturalnej odporności organizmu. Płucnica islandzka wspiera kontrolę: rozwoju kolonii bakterii i wirusów, rozwoju stanu zapalnego oskrzeli, skurczu spastycznego dróg oddechowych. Herbatka Bronchialo polecana na zdrowie układu oddechowego stanowi mieszankę ziół, której składniki wskazane są dla zdrowia oskrzeli, gardła, krtani i strun głosowych. Ułatwiają odkrztuszanie i oddychanie; korzystnie wpływają na kontrolę skurczu oskrzeli, wspierają odporność. Herbatka Fitonbiotyk stanowi mieszankę ziół, której składniki: nawłoć, krwawnik, orzech, pokrzywa, babka lancetowata i czarny bez zalecane są dla kontroli rozwoju kolonii bakterii, wsparcia systemu odpornościowego i fizjologicznej odporności organizmu. Składniki korzystnie wpływają na proces jego fizjologicznego oczyszczania. [Fitonbiotyki to w szerokim rozumieniu substancje pochodzenia roślinnego, zdolne do kontroli kolonii bakterii lub grzybów].

Na koniec wspomnę, że przy przeziębieniu warto pamiętać o niektórych ziołach takich jak: szałwia lekarska, melisa, tymianek, jeżówka, rumianek, malina, lipa, czarny bez. Wiosna to najlepsza pora na wzmocnienie organizmu po zimie. Warto więc zadbać o naszą kondycję teraz, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem.

Kontakt z nami

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego. Udzielimy Państwu szczegółowych informacji na temat produktów a także chętnie doradzimy w kwestii wyboru odpowiednich ziół, mieszanek oraz herbat.

tel. 32 250 02 57, 784 597 421

Adres mailowy:
herbarium.franciscus@gmail.com

Jak do nas trafić?