Owoce kakao to źródło drogocennych polifenoli

Kakao uzyskujemy z nasion kakaowca Theobroma cacao, rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Mało kto wie, że do Europy trafiło w XVI wieku i było uważane za lekarstwo na bardzo dużo dolegliwości, a można go było kupić w aptece. Bardzo szybko jednak trafiło do przemysłu spożywczego jako miazga kakaowa i w rezultacie zaczęto kojarzyć go z negatywnymi skutkami, takimi jak otyłość i próchnica zębów. Badania naukowe nad właściwościami kakaowca rozpoczęto w XX wieku i od tego czasu świat dowiedział się o prozdrowotnych właściwościach Theobroma cacao.

ŹRÓDŁO MAGNEZU. Kakao jest źródłem cennych minerałów m.in. żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, potasu. Zawiera również witaminy A,E,C oraz witaminy z grupy B. Jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm ludzki przed czynnikami chorobotwórczymi oraz zwalczają wolne rodniki.

CHRONI PRZED MIAŻDŻYCĄ. Ziarna kakaowca zawierają polifenole, głównie flawonoidy, które są zbawienne dla układu krążenia. Posiadają właściwości: obniżające ciśnienie krwi, zmniejszają ilość złego cholesterolu, przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów.

DODAJE ENERGII. Teobromina i kofeina zawarta w kakao dodaje sił i witalności, zmniejsza zmęczenie po wysiłku fizycznym. Posiada właściwości moczopędne co w rezultacie przyczynia się do zmniejszenia lub eliminacji chlorków w organizmie (soli).

POPRAWIA PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ. Badania naukowe dowodzą, że już 250 mg flawonoli zawartych w kakao ma korzystny wpływ na działanie mózgu i funkcje poznawcze. Epikatechina która jest w owocach kakaowca doskonale wzmacnia tworzenie pamięci długotrwałej. Natomiast poprawę nastroju po spożyciu kakao pochodzącego np. z czekolady uzyskujemy dzięki tzw. hormonom szczęścia, które zwiększają poziom serotoniny w mózgu poprawiając nasz nastrój oraz minimalizując stany depresyjne.

Ziarna kakaowca posiadają 15-krotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, 20-krotnie wyższą niż czerwone wino i 30-krotnie wyższą niż zielona herbata. A zatem warto wprowadzić kakao do naszej codziennej diety, ze względu na jego bogate właściwości. Najzdrowsze są ziarna kakaowca, jednak nie wszyscy je lubią. Natomiast najzdrowsza czekolada (którą wszyscy lubią) to taka, która jest wyprodukowana na zimno, z dużą ilością miazgi kakaowej (70-98%) i bez dodatków cukru. Franciszkańskie czekolady nie zawierają w swoim składzie cukru, możemy w pełni je polecać wszystkim osobom dbającym o linię, na diecie, osobom chorują na cukrzycę, osobom leczącym się na depresję i wszystkim tym, którzy uważają, że małe przyjemności w postaci 3-4 kostek czekolady dziennie po prostu nam się należą.

Kontakt z nami

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego. Udzielimy Państwu szczegółowych informacji na temat produktów a także chętnie doradzimy w kwestii wyboru odpowiednich ziół, mieszanek oraz herbat.

tel. 32 250 02 57, 784 597 421

Adres mailowy:
herbarium.franciscus@gmail.com

Jak do nas trafić?