BIO OLEJ KOKOSOWYna zimno tloczony „extra virgin coconut oil“.
Producent: Ölmühle Solling GmbH, Niemcy
Ölmühle Solling oferuje wyłącznie najwyższą jakość, tzw. „Virgin Coconut Oil“. Olej jest tłoczony mechanicznie z w pełni dojrzałych orzechów kokosowych, produkowany tak, by zachował swoje wartości odżywcze oraz oczywiście jest niewybielany i nierafinowany. Dlatego jego zaletami jest nie tylko subtelna nuta kokosowa, lecz również wartości odżywcze. Dostarcza m.in. średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, jak kwas laurynowy, rzadki mikroelement selen, antyoksydanty i jest wolny od cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych trans.
Organiczny olej kokosowy powstaje z w pełni dojrzałych i świeżo zebranych orzechów kokosowych za pomocą specjalnej i pracochłonnej metody produkcji. Ta metoda wyraźnie różni się od produkcji pozostałych tłuszczów kokosowych dostępnych w handlu. Najłatwiej odróżnić je tym, że tylko wysokowartościowy, organiczny olej kokosowy może mieć znak bio.
Zastosowanie Organicznego oleju kokosowego
Do smażenia, pieczenia, frytowania i duszenia albo nawet do smarowania chleba. Nasze organiczne oleje kokosowe są wszechstronną alternatywą oleju, smalcu, masła i margaryny oraz dodatkowo nadają potrawom subtelnej nuty kokosowej. Organiczny olej kokosowy jest w postaci stałej, a w wyższych temperaturach w postaci płynnej. Nie trzeba go przechowywać w lodówce.