Adaptogeny (z greckiego adapto – przystosować się) to substancje ułatwiające przystosowanie się organizmu do niekorzystnych warunków środowiskowych. Nazwę jako pierwszy zaproponował Mikołaj Lazarev, rosyjski uczony, który przez lata badał surowce roślinne wzmacniające odporność organizmu na szkodliwe czynniki. W jego ślady poszli inni naukowcy chcący zgłębić tajemnice medycyny Dalekiego Wschodu i stosowanych w niej leczniczych ziół. Obecnie do adaptogenów zalicza się m.in. ashwagandhę, wąkrotkę azjatycką, bakopę i kadzidłowiec. Dobroczynne właściwości tych roślin wykorzystuje się w krajach Dalekiego Wschodu od tysiącleci. Adaptogeny od lat cieszą się coraz większą popularnością także na zachodzie.
Ashwagandha (witania ospała) to roślina często stosowana w Ajurwedzie. Już w starożytnych Indiach doceniano jej wszechstronne właściwości. W tradycyjnej Ajurwedzie najczęściej wykorzystuje się korzeń ashwagandhy, ponieważ zawiera najwięcej substancji aktywnych.
Bakopa drobnolistna jest ziołem powszechnie znanym ze swoich właściwości. Wywodzi się z Indii, gdzie jest jednym z najpopularniejszych adaptogenów. Bakopa wspiera funkcje poznawcze, dlatego chętnie stosowana jest przez osoby starsze i przez osoby w trakcie wzmożonego wysiłku intelektualnego.
Kadzidłowiec (Boswellia serrata) to drzewo, którego żywica jest bogata w cenne substancje aktywne, takie jak kwasy bosweliowe. Żywica kadzidłowca wykorzystywana jest także do produkcji aromatycznych kadzideł.
Wąkrotka azjatycka (gotu kola) występuje na obszarach tropikalnych i subtropikalnych. W krajach Dalekiego Wschodu stosowana jest od tysiącleci. Najwięcej substancji aktywnych znajduje się w nadziemnej części rośliny. Z wąkroty azjatyckiej pozyskuje się także olejki eteryczne o silnym działaniu.