1. kwiat lipy drobnolistnej - działa napotnie, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, działa uspokajająco, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. 2. babka lancetowata - odwar i napar z liści babki lancetowatej są pomocne w przypadku biegunek, stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Znoszą skurcze mięśni gładkich jelit, zwiększają nieco wydzielanie soków żołądkowych co ułatwia trawienie. 3. kwiat bzu czarnego - zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych a ponadto kwasy organiczne, napotnych i przeciwgorączkowych kwiatów. A ponadto działają też moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność. 4. szałwia lekarska - jest zalecana w stanach zapalnych, nieżytach, stanach skurczowych przewodu pokarmowego, a także stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, dziąseł. 5. podbiał - jest zalecany w stanach zapalnych układu oddechowego, w kaszlu, przeziębieniach, stanach skurczowych dróg oddechowych na tle alergii i infekcji, grypie i astmie. Pobudza wentylację płuc. 6. głóg - odwar z owoców, napar z kwiatów i intrakt używane są w leczeniu szeroko pojętych chorób układu krążenia, skórnych, metabolicznych, układu moczowego oraz pokarmowego. Flawonoidy i fenole hamują stany zapalne i łagodzą objawy alergii. 7. łopian - wodne i alkoholowe wyciągi z łopianu hamują rozwój bakterii i grzybów, zwiększają wydzielanie żółci, soku trzustkowego i soku jelitowego, działają rozkurczowo i hipoglikemicznie. Wzmagają wydzielanie potu i moczu, a wraz nimi szkodliwych i zbędnych metabolitów. |